Insatsrör

renovering BY NSPAB

originalet sedan 1964

Det böjbara insatsröret är vår första och viktigaste produkt som vi fortsätter utveckla och optimera för att alltid ligga minst tre steg före branschstandard och marknadskrav. Oavsett vilken modell du väljer kan du vara säker på att du får ett bra brandskydd och en tät skorsten. Samtidigt som du skapar bästa tänkbara förutsättningar för en miljövänlig förbränning. 

5 eldsäkra argument

Våra insatsrör gör renoveringen och underhållet enkelt, säkert och flexibelt. Eftersom rören är böjbara passar de alla skorstenar, oavsett krökar, dimensioner, skrymslen och knepiga dragningar. 

Det är kallt i Sverige och därför eldar vi tuffare än andra. Den höga temperaturen får röret att utvidga sig, men för att det ändå ska vara stabilt och klara sotning använder vi kraftigare material och egen falsteknik. För att inte strypa rökgaserna utnyttjar våra rör nästan hela rökkanalen. Och finns därför både i rund och oval form.

Ditt nya insatsrör måste klara allt du kan tänkas elda med, både idag och i morgon. Därför innehåller vårt rörprogram både enkla rör till lågt pris, och extremt motståndskraftiga rör för riktigt aggressiva bränslen och hög mekanisk belastning. Och allt däremellan!

Sedan 1964 har vi levererat mer än 1 miljon meter insatsrör – ingen annan kommer i närheten. Väljer du NSP så vet du att röret är tillverkat i vår fabrik i Vänersborg, att materialet är beprövat och att rörkonstruktionen är robust. Tusentals nöjda kunder är tacksamma för att de valt NSP. Det blir du också.

vår historia

Självklart uppfyller våra rör de krav som finns. Tyvärr motsvarar kraven inte det svenska sättet att elda – som husägare måste du ställa högre krav på bl a täthet. Därför har vi som enda tillverkare byggt ett eget laboratorium där vi testar insatsrör under realistiska förhållanden och vid de höga temperaturer som gäller. I vårt sortiment finner du rör som är mer än 200 gånger tätare än gällande branschstandard. Allt för din trygghet!

Fler uppfinningar

Givetvis följer vi konsumentköplagen och dessutom får du upp till 30 års materialgaranti (det är vi ensamma om). Som extra trygghet kan du komplettera med NSP Trygghetspaket, som dels täcker vad det kostar att byta ut en eventuell felaktig produkt, dels ger försäkringsskydd mot följdskador upp till 10 miljoner. När du anlitar ett företag anslutet till Sveriges Skorstenshantverkares Förening för montering, ingår skyddet utan kostnad.

Våra garantier

RÖRGUIDEN

By nspab

NSP Renoveringssystem består av sju böjbara insatsrör i syrafritt rostfritt stål med olika egenskaper – allt för att du ska kunna välja det insatsrör som passar just din skorsten, din eldstad och dina behov. Rörguiden hjälper dig välja rätt.

Tack vare sin speciella profil är Superflex både böjligare och tätare än andra rör och går därför lättare att montera i en krokig rökkanal. Superflex behåller sin runda form och täthet även när det böjs. Det betyder också att sotaren kan göra sitt jobb utan risk för att verktygen fastnar eller skadar röret.

Superflex är klassat i P1 och är så tätt att det med fördel kan användas i anläggningar som alstrar övertryck med hjälp av sk. skjutande rökgasfläktar.

Bränsle
Ved, pellets, flis, olja.
Driftform
Torrdrift (max T600 grader)
Materialgaranti
30 år

Ladda ner material

Det här är ett insatsrör som tål tuffare tag. Slätex är tillverkat av marknadens kraftigaste material (hela 0,36 mm tjocklek). Godstjockleken och konstruktionen gör Slätex till det självklara valet när bara det bästa är gott nog. För dig som husägare kan du känna dig trygg med att ha installerat en nästintill outslitlig produkt.

Bränsle
Ved, pellets, flis, olja.
Driftform
Torrdrift (max T600 grader)
Materialgaranti
30 år

Ladda ner material

Ovalex är ett ovalt, semi-böjligt insatsrör med extrem stabilitet som utnyttjar arean i murade rektangulära kanaler maximalt. Ovalex är tillverkat av marknadens kraftigaste material (hela 0,36 mm tjocklek). Eldar du med ved och vill ha ett rejält insatsrör som klarar både montering och sotning ska du välja Ovalex.

Bränsle
Ved, pellets, flis, olja.
Driftform
Torrdrift (max T600 grader)
Materialgaranti
30 år

Ladda ner material

Ovalex DS är tillverkat av något tunnare material än Ovalex och är därför lättare att böja. Men precis som Ovalex utnyttjar det här röret arean i murade rektangulära kanaler maximalt.

Bränsle
Ved, pellets, flis, olja.
Driftform
Torrdrift (max T600 grader)
Materialgaranti
30 år

Ladda ner material

Cromaflex är tillverkat av specialstål med hög kromhalt. Materialet motstår de klorider och floriner som kan bildas i rökgaserna när du eldar med olja, naturgas eller propan/luft. Cromaflex enlagerkonstruktion eliminerar risken att syror och vätskor stannar kvar i rörets konstruktion. Välj Cromaflex om du har en lågtemperaturpanna med våt drift eller bor nära havet eller process- eller plastindustrier (där luften kan innehålla salter eller klorider).

Cromaflex är klassat i P1 och är så tätt att det med fördel kan användas i anläggningar som alstrar övertryck med hjälp av sk. skjutande rökgasfläktar.

Bränsle
Gas, olja
Driftform
Våtdrift (max T200 grader)
Torrdrift (max T300 grader)
Materialgaranti
30 år

Ladda ner material

Cromaflex SL är tillverkat av specialstål med hög kromhalt. Materialet motstår de klorider och floriner som kan bildas i rökgaserna när du eldar med olja, naturgas eller propan/luft. Till skillnad från Cromaflex är Cromaflex SL en tvålagerskonstruktion med extra slät insida.

Cromaflex SL är klassat i P1 och är så tätt att det med fördel kan användas i anläggningar som alstrar övertryck med hjälp av sk. skjutande rökgasfläktar.

Bränsle
Gas, olja
Driftform
Våtdrift (max T200 grader)
Torrdrift (max T300 grader)
Materialgaranti
30 år

Ladda ner material

Ekonomiröret från NSP är en prisvärd lösning på många skorstensproblem. Den runda formen ger mindre sotavlagringar än en traditionell murad kanal. Vårt ekonomirör uppfyller de formella myndighetskraven för vedeldning, men rekommenderas inte. Ekonomiröret har 2 års materialgaranti.

Bränsle
Ved, pellets, olja, gas
Driftform
Torrdrift (max T600 grader)
Materialgaranti
2 år

Ladda ner material

Kontakta mig gärna!

Anders morell

Order / Teknisk support

Integrerat skorstenssystem

NSPs integrerade skorstenssystem samordnar och säkerställer skorstenens funktion med de driftförutsättningar som just din pannanläggning skapar vid förbränning av olja, gas, ved eller pellets.

Det är ett komplett system som består av böjbara insatsrör samt anslutnings- och inbyggnadsdetaljer. Utifrån rökgasernas temperatur, dvs om kondensrisken är stor eller liten, används olika systemlösningar och monteringsprinciper. Systemet är lämpligt såväl för befintliga murade skorstenar som för prefabricerade sten- eller stålskorstenar. 

Skorstensrenovering
med befintliga insatsrör

Att renovera skorstenen med insatsrör är avgörande för att säkerställa både brandsäkerheten och en miljövänlig eldning. Våra insatsrör erbjuder en flexibel och säker lösning för skorstenar i alla former och storlekar.

Böjbara insatsrör – inspirerat av bilindustrins ventilationsrör​

På Nspab var vi först i världen med böjbara insatsrör för skorstensrenovering. Det var företagets grundare, skorstenspionjären Arvid Johnson, som hämtade inspiration från bilindustrins ventilationsrör till våra insatsrör. Genom att öka rörens storlek och byta material utvecklade han det första godkända, flexibla insatsröret – som snabbt blev en standard för skorstensrenovering med insatsrör.

Våra insatsrör
förebygger sotavlagringar

Att renovera med ett böjbart insatsrör ger skorstenen en längre livslängd. Våra insatsrör är tack vara sin konstruktion både mer flexibla, formstabila och betydligt mer böjbara än andra rör. De är tillverkade av syrafast rostfritt stål där det innersta lagret har en mycket slät yta, vilket ger ett minimum av motstånd för rökavgaserna och därmed förebygger sotavlagringar.

Renovera skorsten med insatsrör eller glidgjutning?​

Relining med insatsrör och glidgjutning är två beprövade renoveringsmetoder för otäta skorstenskanaler. Att renovera skorstenen med insatsrör är en betydligt mer ergonomisk och mindre slitsam metod för dig som genomför jobbet. Och förutom att det rent arbetsmässigt är en säkrare metod, är skorstensrenovering med insatsrör också den mest kostnadseffektiva. Dels går ett insatsrör relativt snabbt att montera och kräver oftast inga stora ingrepp i huset. Dels håller ett böjbart insatsrör från Nspab i minst 30 år. Det är också därför som vi är den enda tillverkaren av insatsrör som lämnar 30 års materialgaranti.

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

Sök

Vi har semester!

Veckorna 28-30 håller vi stängt för en välförtjänt semesterledighet. Skicka gärna ett mail så hör vi av oss så snart vi är tillbaka. Ha en skön sommar!

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER