Den senaste tiden, med oroligheterna i världen och höga elpriser, har gjort oss alla mer medvetna om hur sårbara vi är faktiskt är. Och digitaliseringen i all ära – hur smidigt vi än har det i vardagen där vi i stort sett kan sköta allt via en app – så är vi bara ett par dygns strömavbrott bort från en krissituation. Vad gör du om elen är borta ett par dagar? Hur värmer du dig? Hur lagar du mat? Dessa frågor tål att tänkas på.

En alternativ värmekälla och mycket mer

När samhället drabbas av en kris har var och en av oss ett ansvar. Du måste kunna hantera dina egna och din familjs grundläggande behov såsom mat, vatten, värme och kommunikation. Har du möjlighet att installera en kamin eller vedspis hemma så fungerar den inte bara som en smart, alternativ värmekälla – beroende på modell så kan du även laga mat och värma vatten.

Brothers from another mother

På NSPAB har vi inlett ett samarbete med engelska familjeföretaget AJ Wells & Sons Ltd och tagit hem fem modeller av varumärket Charnwoods braskaminer och vedspisar. I tre generationer har företaget tillverkat stilrena eldstäder av högsta kvalitet. Charnwood-kaminerna är inte bara vackra att se på – de sätter en helt ny, ultraeffektiv standard för moderna braskaminer. Dessutom kan du skräddarsy en Charnwood genom smarta tillval såsom kokplatta. Så i händelse av strömavbrott, eller om du bara vill spara in på elen, kan du både värma huset och laga mat på din braskamin. Du hittar alla modeller här.

4 tips för att vara redo när strömmen går

Det finns saker som alla kan göra hemma för att vara på den säkra sidan om elen skulle vara borta ett längre tag. Förutom att investera i en alternativ värmekälla, och alltid se till att ha ved och tändstickor hemma, kommer här ytterligare fyra tips på vad som bör finnas i var mans hem:

  1. Ficklampa och batterier
  2. Powerbank med solceller
  3. Reservmat för några dygn som kan förvaras utan kyla, exempelvis konservburkar med varmkorv, ravioli, linser, majs och bönor
  4. Våtservetter, handsprit, husapotek och toalettpapper