NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

FIRE

SKORSTENSSYSTEM & eldstäder by nspab

SÄKRA SKORSTENAR, ELDSTÄDER OCH INSATSRÖR SOM ANDAS HÅLLBARHET, KVALITET OCH DESIGN​

När vi uppfinner, designar och tillverkar våra skorstenssystem och böjbara insatsrör utgår vi alltid från säkerhet, hållbarhet och kvalitet. Design, funktion och flexibilitet är också viktigt. Och precis lika höga krav som vi ställer på oss själva och våra produkter ställer vi på våra samarbetspartners, deras braskaminer, insatskaminer och grillar – om inte ännu högre.

För mysiga stunder både inomhus och utomhus

Sedan urminnes tider har elden skapat en naturlig samlingsplats för vänner och familj. Gemensamt för de braskaminer och insatskaminer som vi valt att sälja och marknadsföra är att hög kvalitet genomsyrar hela produkten, från design till funktion och effekt. Detsamma gäller för våra utegrillar från Vulcanus. De är inte bara praktiska utan även estetiskt tilltalande och erbjuder en fantastisk möjlighet att njuta av god mat och trevligt sällskap ute i det fria.

modulex

Sveriges säkraste skorstenssystem är lätt att kombinera och montera

Modulex är ett heltäckande modulsystem och finns i 34 olika varianter, längder, vinklar, dimensioner och krökar, så att du kan placera din eldstad där den passar bäst. Alla tillbehör och anslutningsdetaljer är designade för att enkelt kunna kombineras och monteras ihop till en skorsten som passar just ditt hus. Den genomtänkta konstruktionen gör att Modulex är enkelt och snabbt att montera.

Sju flexibla insatsrör av beprövade material och med robust rörkonstruktion

NSP Renoveringssystem består av sju böjbara insatsrör i syrafritt rostfritt stål med olika egenskaper – allt för att du ska kunna välja det insatsrör som passar just din skorsten, din eldstad och dina behov. Oavsett vilket av dem du väljer kan du vara säker på att du får ett bra brandskydd och en tät skorsten. Samtidigt som du skapar bästa tänkbara förutsättningar för en miljövänlig förbränning.

Våra insatsrör gör renoveringen och underhållet enkelt, säkert och flexibelt. Eftersom rören är böjbara passar de alla skorstenar, oavsett krökar, dimensioner, skrymslen och knepiga dragningar.

Elda med stor omsorg

Det många inte tänker på när man myseldar eller tänder brasan för att få upp värmen är att man kan bidra till luftföroreningar som är skadliga både för en själv och för miljön. Men med rätt teknik, bränsle, eldstad och skorsten kan du elda klokt för miljön, men också för din plånbok. Här är några saker som du kan göra: 
 

Elda endast med lagom torr ved (en fukthalt på 15-20 %). När veden har legat utomhus under tak i minst ett halvår, men gärna upp till ett år, så brukar den bli perfekt. Ligger veden inomhus för länge (över ett par veckor), kan den istället bli för torr vilket gör att den brinner upp fortare och ger högre utsläpp av föroreningar som sot och kolväten.

För att lättare få fart på elden och minska på utsläppen kan du använda olika tändmedel. Tänk på att välja CO2-neutrala tändbricketter, block eller påsar som är baserade på material från växtriket och inte tillverkade av petrokemiska slagg-produkter. Fråga gärna efter NSPs tändmedel i din butik!  

Stapla veden luftigt med de största vedträna underst och de mindre ovanpå. Lägg tändmedlet precis under de översta vedstickorna. Genom att tända i toppen förbränns gaserna istället för att spridas och elden brinner jämnare och ger värme mer effektivt. Låt syret flöda in genom att hålla luckan något öppen tills brasan har tagit sig.

En bra brasa ska varken brinna för mycket eller för långsamt. Släpp in rikligt med luft tills elden har tagit sig genom att justera spjällen och stäng sen till successivt för att ge elden lagom mycket syre. Lågorna ska vara livliga, klara och gula. 

Det många inte vet är att askan kapslar in glöd och det tar tid innan askan är helt utbränd. Därför är det superviktigt att du lägger askan i en askhink med lock. Tyvärr är askglöden orsak till många bränder på grund av att man inte slänger askan i en brandsäker behållare. Askhinkens botten är förhöjd och ventilerad så att ev värme från aska och glöd inte kommer i kontakt med underlaget. Eftersom locket är fastsatt i bärhandtaget kan du inte glömma att sätta på det.

Kontrollera din
befintliga skorsten
innan du installerar
en ny braskamin

Det är alltid en bra idé att göra en provtryckning eller läckagemätning för att se vilket skick skorstenskanalen har. Om du installerar din eldstad först och sedan gör besiktningen kan du stå med dyra reparationsåtgärder som hade varit bra att känna till före installationen. Problem med murade rökkanaler är väldigt vanliga, vilket är naturligt eftersom de flesta skorstenar är gamla. De flesta äldre skorstenar behöver lagas med en s.k. skorstensrenovering.

En skorsten i metall är bättre än en gammal murad skorsten

Pratar vi om funktion så är en skorsten i metall bättre än en gammal murad skorsten. Många braskaminer eldas bara någon gång i veckan. Med ett stålmaterial som leder ut röken sker upphettningen av materialet väldigt fort, vilket skapar rätt driftsförhållanden. En murad skorsten är en trögare konstruktion, både tegel och murbruk ska hettas upp för att skapa förutsättning för en bra funktion. Detta kan ta något dygn. Det är inte ovanligt att flera ton med material ska hettas upp innan det drar tillräckligt bra för en miljöriktig förbränning. Därför är det också vettigt att renovera din murare skorsten med ett böjbart insatsrör.

Faktorer som
påverkar priset
på en skorsten

När du investerar i en ny skorsten, tänk på att priset för takhuv eller takstolslösning tillkommer på priset. Vill du ha en längre skorsten, en skorsten i specialkulörer, en skorsten med sidoförskjutning, större dimension, en väldigt hög skorsten ovan tak som kräver uppstigningsanordningar och stag eller en skorsten ute på fasaden så kommer priset att förändras, oftast till det dyrare. En annan faktor som avgör priset på en skorsten är om installationen av skorstenen är enkel eller komplicerad. Det kan skilja ganska mycket i tidsåtgång beroende på hus och typ av tak. Fråga en skorstenshantverkare i din närhet så kan de göra ett hembesök och bedöma hur mycket tid som installationen av skorstenen tar.  

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER

Sök

NORDISKA SKORSTENSPRODUKTER