Ett tips för att konstatera om packningen runt en dörr eller lucka skall bytas är att man tar en pappersremsa som man sätter in till hälften mellan dörr/lucka och ram som man sedan stänger. Om remsan sitter fast när man försöker dra loss den – så är listen just där ok. Sedan flyttar man runt remsan så att man täcker in dörrens/luckans hela omkrets – om remsan lossnar – så är det dags att byta tätningen. 

Otäta glastätningar avslöjas framför allt av att glaset blir sotsvart där läckaget finns. 

Det finns olika former och storlekar på tätningsgarn, så finns inte informationen i underhålls/bruksanvisningen för eldstaden så gäller det att jämföra mot utbudet av olika tätningsgarn för att välja rätt form och storlek. Fastsättningen av tätningsgarnet varierar, vissa sitter i clips och andra är limmade med keramiskt temperaturtåligt lim.  

i vår onlinebutik hittar du det mesta du behöver för att fräscha upp din braskamin – klicka här

 

Ett annat underhåll som ibland påtalas av sotaren är att eldstadens brännkammare börjar bli sliten, eller har fått sprickor. Påfrestningen på materialet är givetvis stort och allt varar inte för evigt, så även här kan det finnas behov av att man byter hela, eller delar av brännkammarens innandöme. Oftast finns det originaldelar att köpa, men saknas detta så finns det också eldfasta material i ”lösvikt” som man själv tillpassar efter de delar som behövs bytas.

När man ändå lägger lite kärlek på eldstaden, kolla även över dess yttre, finns det behov för bättringsmålning eller ny spissvärta? Det finns temperaturbeständig färg både i sprayform och på burk, spissvärta levereras i burk.

Lycka till med din uppfräschning – bra för både plånbok och miljö!