Att veden ska vara torr är A och O. Är du osäker finns det fuktmätare att köpa både på nätet och i byggvaruhandeln för bara några hundralappar. Runt 20 procent räknas som torrved. En annan kontrollpunkt är att det inte ska komma någon synlig rök ur din skorsten när braskaminen blivit varm, vilket brukar vara ungefär en halvtimme efter att du tänt brasan.

Om det ändå ryker har du antingen:
  • Fuktig ved
  • För lite tilluft – öppna spjället mer
  • För grovhuggen ved – dela på klamparna
  • För mycket ved i eldstaden

Skulle det trots allt ändå ryka beror det troligtvis på att du har en mindre bra anläggning eller en teknisk obalans mellan din braskamin och skorsten som kräver någon form av anpassning eller utbyte. Kontakta en skorstens- och eldstadspecialist för rådgivning och åtgärder. Vi rekommenderar att du anlitar någon som är medlem i Sveriges Skorstenshantverkares Förening. På deras hemsida hittar du enkelt en hantverkare nära dig.

ELDA ALDRIG ÖVER NATTEN!

Det gamla tipset om ”nattklampen” – det vill säga att du lassar eldstaden full med ved innan du går och lägger dig – är både idiotiskt och farligt. Du får inte ut mer energiinnehåll ur veden för att du pyredlar. Det enda som händer när du stryper tilluften är att du frigör miljöskadliga ämnen som normalt förbränns i braskaminen, och som vare sig du eller dina grannar bör andas in. Dessutom bäddar du för en skorstensbrand, vilket är minst sagt livsfarligt eftersom du då ligger och sover och inte upptäcker det. Med andra ord – var rädd om dig och elda bara när du är vaken.