heroKitchen
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?
Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen
Med ett platsbyggt imkanal är det betydligt svårare att garantera säkerheten eftersom beställaren och besiktningsmannen många gånger får förlita sig på dels att konstruktören följer gällande anvisningar och regler för att uppfylla den tekniska prestandan som anläggningen kräver. Men också att montören genomfört alla monteringsmoment korrekt även om detaljanvisning om utförande är mindre omfattande eller kanske saknas.
Garanterad säkerhet
Med ett fabrikstillverkat imkanal som SafeVent tar man bort dessa risker. Systemet prestanda säkerställs löpande i tillverkningsprocessen, och både den, och den detaljerade monteringsanvisningen kontrolleras årligen av tredje parten KIWA. Detta ger en obetalbar trygghet för alla inblandade men framför allt skyddas fastigheten och människan.
Kvalitetssäkrat redan i fabrik
Prefabricerade imkanalsystem tillverkas under kontrollerade förhållanden i fabrik och genomgår rigorösa tester för att säkerställa att de uppfyller högsta standard för säkerhet och funktion. SafeVent klarar de höga temperaturer som kan uppstå vid en brand 1000° C. SafeVent bygger på avancerad skorstensteknik och är Sveriges första brandsäkra imkanalsystem för restaurang och storkök som dels klarade den tuffa ISO-provningen, dels uppfyllde branschrekommendationernas (Imkanal 2022) högsta funktionsklass 1A.
Inga begränsningar i köket
Klass 1 A innebär att SafeVent är godkänt för all förekommande typ av matlagning inkluderat matlagningsugnar, hällar, grillar och spisar etcetera som drivs genom förbränning av fasta, flytande bränslen
Genomtänkt konstruktion och materialval
SafeVent är tillverkat med material av hög kvalitet, vilket garanterar en lång livslängd som ger låg LCC-kostnad. SafeVent bygger på en smart, moduluppbyggnad tillverkat i rostfritt stål, keramisk isolering, mineralull och yttermantel av lackerad varmförzinkat stål. Modulernas vätsketätningar är kemikaliebeständig (ej petrokemiska produkter), vibrationssäker samt beständig mot vegetabiliska oljor och fetter.
Lätt att montera
Den smarta skarvtekniken tillsammans med en rad tillbehör för exempelvis upphängning gör SafeVent exceptionellt snabbmonterat – tid är pengar!
Läs mer eller kontakta oss!
Läs mer om Sveriges första brandsäkra imkanalsystem för restaurang och storkök eller kontakta oss så berättar vi mer.
Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Att en produkt är CE-märkt säger ingenting om kvaliteten! 

”Dom ser ju lika ut och installatören sa att det var CE-märkt och gav inga alternativ” svarade en bekant till mig på frågan om vad som varit avgörande för valet av böjbart skorstensrör (slang) när det var dags för honom att renovera sin skorsten. Han hoppades såklart också att priset skulle vara rimligt. Svaret jag fick är väldigt vanligt och tyvärr vet de flesta inte vad CE-märkningen betyder, vilket i värsta fall kan resultera i att man köper en produkt som inte alls är lika säker som man tror.

Läs mer »