keagan-henman-xPJYL0l5Ii8-unsplash
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

Dags att renovera? Tänk på att det är skillnad på produkt och produkt.
När det är dags att renovera den där gamla tegelskorstenen märker du nog ganska snabbt att det finns ett stort urval av fabrikat och produkter. Många väljer helt att lämna över valet till sin hantverkare. Vi rekommenderar att du läser på lite själv också. Det handlar trots allt om en hel del pengar, men framförallt om ditt hem och din familjs säkerhet.

Vid första anblick är det inte lätt för varken dig eller din hantverkare att se att det faktiskt är en enorm skillnad mellan de olika produkter och fabrikat som finns på marknaden idag. Alla ser ju i princip likadana ut, är CE-märkta och får användas till samma sak. Men bara att jämföra lite djupare än CE-märkningen kan vara avgörande – inte bara ekonomiskt utan även ur hållbarhet- och säkerhetssynpunkt. 

Begär alltid prestantadeklaration!

Det kan skilja hur mycket som helst mellan två produkter som har samma CE-märkning. Vissa kan vara 300 gånger tätare än andra och ha över 50% större godstjocklek. Begär därför alltid att få ta del av gällande prestandadeklaration för produkten.

Det är skillnad på garanti och garanti!

Det är inte heller svårt att förstå att det är stor skillnad på material som endast uppfyller minimikravet i CE-standard och material där tillverkaren ger en materialgaranti på 30 år. Ta därför också reda på vilken garantitid som gäller på produkten och även om det finns ytterligare garantiskydd för dig som kund. Skillnaden i kostnad kanske är någon tusenlapp, men i i gengäld för du ett säkert och problemfritt ägande.  

Rena rama grekiskan?

Hur du läser och tolkar en prestandadeklaration kan du se på www.nspab.se/prestandadeklarations

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Att en produkt är CE-märkt säger ingenting om kvaliteten! 

”Dom ser ju lika ut och installatören sa att det var CE-märkt och gav inga alternativ” svarade en bekant till mig på frågan om vad som varit avgörande för valet av böjbart skorstensrör (slang) när det var dags för honom att renovera sin skorsten. Han hoppades såklart också att priset skulle vara rimligt. Svaret jag fick är väldigt vanligt och tyvärr vet de flesta inte vad CE-märkningen betyder, vilket i värsta fall kan resultera i att man köper en produkt som inte alls är lika säker som man tror.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Det oförstörbara röret!

Vi har verkligen försökt att deformera NSP HARDFLEX. I vårt laboratorium sätter vi alla våra produkter på prov, så även med det här röret. Vi försökte på alla sätt att deformera NSP HARDFLEX så att det sprack, gick itu eller kollapsade. På bilden ser du resultatet. Eller inte. Efter att vi använt maximal vridstyrka så förblev teströret tätt och gick att montera.

Läs mer »