All New Island I LS Gunmetal
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

Fem inredningstips kring valet av braskamin
När löven skiftar färg och luften blir kyligare är det många av som börjar längta efter att förgylla hemmet med en braskamin. Det är få saker som kan skapa en sådan inbjudande och mysig atmosfär där hemma. Tänk så härligt att komma hem och tända upp elden, höra knastret och känna hur värmen sprider sig. Men vilken av alla dessa vackra braskaminer som finns ska man välja? I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan tänka för att hitta just den perfekta braskaminen till ditt hem.

Det första du behöver fundera ut är var någonstans du vill placera din kamin. Om det är en nyinstallation och du även behöver dra en ny skorsten behöver du först och främst ta hänsyn till hur ditt hus är konstruerat. Var är det lämpligast att dra ett skorstensrör för att skorstenen ska hamna över nock? Vilken tyngd håller golvet för? Kan det vara någon bärande takstol i vägen en som påverkar placering? Alla sådana frågeställningar behöver få sina svar och vårt tips är att du konsulterar ett proffs.

 

1. Var har du bäst plats och ser mest av elden?

Att kunna se elden som sprakar från till exempel soffan är naturligtvis viktigt. Förutom den bästa placeringen i förhållande till övrig inredning ska du tänka på att välja en kamin med mycket glas så att elden verkligen får ta plats i rummet. Är du ute efter en klassisk braskamin med stora glasluckor tipsar vi dig gärna om våra stilrena kaminer från brittiska Charnwood. Modellen AIRE 5 är designad för att ge dig en panoramaexponering av elden.

2. Räkna med säkerhetsavståndet i planeringen

Tänk på att du behöver ha ett säkerhetsavstånd till textilier, gardiner och stoppade möbler på ca 50 cm – 100 cm runtom din braskamin och att du kommer behöva göra plats för ett gnistskydd på golvet framför. Säkerhetskravet är inget brännbart material närmare än 30 cm från eldstadsluckan och 10 cm marginal runt om kaminen. Charnwoods modell ARC 5 har ett lägre säkerhetskrav på 8 cm mellan kaminen och bakomliggande brännbart material. 

3. Beställ nu och få hem din kamin före jul

Samtidigt som det är viktigt att tänka på säkerhet och avstånd är det svårt att inte fantisera om höst- och vinterkvällar där brasan är tänd och alla kryper nära för att grilla marshmallows. Och förutom att våra kaminer från Charnwood är resultatet av ett skickligt hantverk kan vi glädjande nog berätta att vi just nu har dessa mysspridare i lager, vilket betyder att om du beställer nu kan du få hem din kamin före jul. Här hittar du din närmaste återförsäljare. 

4. Vägg eller hörn?

En braskamin brukar ofta passa lika bra i ett hörn som mot en rak vägg. Men för att undvika ett långt säkerhetsavstånd i sidled och bakom har NSP utvecklat en brandmursplatta som med sitt unika byggcertifikat förminskar avståndet så att du kan placera din kamin där du vill. Prata med din närmaste återförsäljare om detta. Ett annat tips är också att följa husets stilepok och arkitektur och installera en tidstypisk eller stilenlig kamin som harmoniserar med husets linjer snarare än med kortlivade trender.

5. Storlek och effekt

Ju större eldstad du väljer desto större effekt kommer du att få och tvärtom. Beroende på hur många kvadratmeter ditt hus är och hur eldstaden är tänkt att användas (värmekälla eller trivselbrasa) är det viktigt att välja en eldstad som ger en effekt som passar för ditt hus och dina behov. För dig som vill ha en rejäl värmespridare vill vi tipsa dig om ikoniska Island-1 – med en effekt på 2-7kW och med en vedlängd på upp till 37 cm. 

 

Annat att tänka på

Skorstenen blir oftast en större visuell del av eldstaden än man tänker på. En skorsten kan markera framhäva kaminen och användas som detalj i interiören, eller smälta in och göras så kontrastlös som möjligt. Ibland kan det också bli bättre att ha olika färger på röret på olika våningsplan. Kanske svart nere och vitt uppe? Vårt unika skorstenssystem Modulex ger dig alla möjligheter. Dessutom är vi de enda på marknaden som ger dig 30 års garanti.

Återförsäljare & expert

Här är en lista på vilka av våra återförsäljare som säljer Charnwood och Modulex:

TitelKategoriAddressBeskrivningLänk
Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Livsnjutning deluxe med Modulex Sauna Booster

Frågar du oss så hör bastu ihop med grillat. Det ena förhöjer helt enkelt upplevelsen av det andra. Vi på NSPAB är bastuälskare sen barnsben och därför är det inte så märkligt att vi uppfunnit en skorstensmodul – Modulex Sauna Booster – som förhöjer bastuupplevelsen till max. Låt oss få berätta om hur vår Sauna Booster fungerar. (Vi bjuder även på ett grilltips).

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Hur får du nytt liv i gammal ventilation?

Enligt oss på NSPAB, med över en miljon meter relinade kanaler i Sverige sedan 80-talet, är relining med böjbara rör den mest beprövade, säkraste och effektiva metoden för att återskapa täthet och funktion i befintliga kanalsystem samt uppgradera äldre ventilationssystem till modern standard.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?

Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »