Det första du behöver fundera ut är var någonstans du vill placera din kamin. Om det är en nyinstallation och du även behöver dra en ny skorsten behöver du först och främst ta hänsyn till hur ditt hus är konstruerat. Var är det lämpligast att dra ett skorstensrör för att skorstenen ska hamna över nock? Vilken tyngd håller golvet för? Kan det vara någon bärande takstol i vägen en som påverkar placering? Alla sådana frågeställningar behöver få sina svar och vårt tips är att du konsulterar ett proffs.

1. Var har du bäst plats och ser mest av elden?

Att kunna se elden som sprakar från till exempel soffan är naturligtvis viktigt. Förutom den bästa placeringen i förhållande till övrig inredning ska du tänka på att välja en kamin med mycket glas så att elden verkligen får ta plats i rummet. Är du ute efter en klassisk braskamin med stora glasluckor tipsar vi dig gärna om våra stilrena kaminer från brittiska Charnwood. Modellen AIRE 5 är designad för att ge dig en panoramaexponering av elden.

2. Räkna med säkerhetsavståndet i planeringen

Tänk på att du behöver ha ett säkerhetsavstånd till textilier, gardiner och stoppade möbler på ca 50 cm – 100 cm runtom din braskamin och att du kommer behöva göra plats för ett gnistskydd på golvet framför. Säkerhetskravet är inget brännbart material närmare än 30 cm från eldstadsluckan och 10 cm marginal runt om kaminen. Charnwoods modell ARC 5 har ett lägre säkerhetskrav på 8 cm mellan kaminen och bakomliggande brännbart material. 

3. Beställ nu och få hem din kamin före jul

Samtidigt som det är viktigt att tänka på säkerhet och avstånd är det svårt att inte fantisera om höst- och vinterkvällar där brasan är tänd och alla kryper nära för att grilla marshmallows. Och förutom att våra kaminer från Charnwood är resultatet av ett skickligt hantverk kan vi glädjande nog berätta att vi just nu har dessa mysspridare i lager, vilket betyder att om du beställer nu kan du få hem din kamin före jul. Här hittar du din närmaste återförsäljare

4. Vägg eller hörn?

En braskamin brukar ofta passa lika bra i ett hörn som mot en rak vägg. Men för att undvika ett långt säkerhetsavstånd i sidled och bakom har NSP utvecklat en brandmursplatta som med sitt unika byggcertifikat förminskar avståndet så att du kan placera din kamin där du vill. Prata med din närmaste återförsäljare om detta. Ett annat tips är också att följa husets stilepok och arkitektur och installera en tidstypisk eller stilenlig kamin som harmoniserar med husets linjer snarare än med kortlivade trender.

5. Storlek och effekt

Ju större eldstad du väljer desto större effekt kommer du att få och tvärtom. Beroende på hur många kvadratmeter ditt hus är och hur eldstaden är tänkt att användas (värmekälla eller trivselbrasa) är det viktigt att välja en eldstad som ger en effekt som passar för ditt hus och dina behov. För dig som vill ha en rejäl värmespridare vill vi tipsa dig om ikoniska Island-1 – med en effekt på 2-7kW och med en vedlängd på upp till 37 cm. 

Annat att tänka på

Skorstenen blir oftast en större visuell del av eldstaden än man tänker på. En skorsten kan markera framhäva kaminen och användas som detalj i interiören, eller smälta in och göras så kontrastlös som möjligt. Ibland kan det också bli bättre att ha olika färger på röret på olika våningsplan. Kanske svart nere och vitt uppe? Vårt unika skorstenssystem Modulex ger dig alla möjligheter. Dessutom är vi de enda på marknaden som ger dig 30 års garanti.