max-kukurudziak-fzfDRXUya-s-unsplash
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan
I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Att veden ska vara torr är A och O. Är du osäker finns det fuktmätare att köpa både på nätet och i byggvaruhandeln för bara några hundralappar. Runt 20 procent räknas som torrved. En annan kontrollpunkt är att det inte ska komma någon synlig rök ur din skorsten när braskaminen blivit varm, vilket brukar vara ungefär en halvtimme efter att du tänt brasan.

Om det ändå ryker har du antingen:

• Fuktig ved

• För lite tilluft – öppna spjället mer

• För grovhuggen ved – dela på klamparna

• För mycket ved i eldstaden

Skulle det trots allt ändå ryka beror det troligtvis på att du har en mindre bra anläggning eller en teknisk obalans mellan din braskamin och skorsten som kräver någon form av anpassning eller utbyte. Kontakta en skorstens- och eldstadspecialist för rådgivning och åtgärder. Vi rekommenderar att du anlitar någon som är medlem i Sveriges Skorstenshantverkares Förening. På deras hemsida hittar du enkelt en hantverkare nära dig.

Elda aldrig över natten!

Det gamla tipset om ”nattklampen” – det vill säga att du lassar eldstaden full med ved innan du går och lägger dig – är både idiotiskt och farligt. Du får inte ut mer energiinnehåll ur veden för att du pyredlar. Det enda som händer när du stryper tilluften är att du frigör miljöskadliga ämnen som normalt förbränns i braskaminen, och som vare sig du eller dina grannar bör andas in. Dessutom bäddar du för en skorstensbrand, vilket är minst sagt livsfarligt eftersom du då ligger och sover och inte upptäcker det. Med andra ord – var rädd om dig och elda bara när du är vaken.

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?

Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Att en produkt är CE-märkt säger ingenting om kvaliteten! 

”Dom ser ju lika ut och installatören sa att det var CE-märkt och gav inga alternativ” svarade en bekant till mig på frågan om vad som varit avgörande för valet av böjbart skorstensrör (slang) när det var dags för honom att renovera sin skorsten. Han hoppades såklart också att priset skulle vara rimligt. Svaret jag fick är väldigt vanligt och tyvärr vet de flesta inte vad CE-märkningen betyder, vilket i värsta fall kan resultera i att man köper en produkt som inte alls är lika säker som man tror.

Läs mer »