manja-vitolic-Fp0EDCmjLBk-unsplash
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

En brandskyddskontroll garanterar inte att din skorsten är säker.
När sotarens besiktningsman provar din skorsten med luft och talar om för dig att skorstenen uppfyller tryckklass N1 tror du naturligtvis att din skorsten är tät och säker. Men det är inte alls säkert. 

När din skorsten klarar gränsvärdet för att få godkänt enligt klassificeringen N1 på en vanlig villaskorsten bör du veta att klassificeringen fortfarande tillåter ett läckage på 360 liter/minut. Och eftersom provet utförs med luft kan varken du eller besiktningsmannen se eller veta var i huset det läcker. 

Begär alltid provning med spårrök

En läckande skorsten kan äventyra din och din familjs säkerhet och ger inte heller rätt förutsättningar för eldstaden att fungera, varken funktionellt eller miljömässigt. Därför ska du speciellt begära att provningen utförs med sk. spårrök. Då kan besiktningsmannen och även du själv få reda på var i huset ett eventuellt läckage finns och även bedöma omfattningen. Och sedan åtgärda problemet så att du kan elda och vara trygg – på riktigt.

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?

Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »