manja-vitolic-Fp0EDCmjLBk-unsplash
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

En brandskyddskontroll garanterar inte att din skorsten är säker.
När sotarens besiktningsman provar din skorsten med luft och talar om för dig att skorstenen uppfyller tryckklass N1 tror du naturligtvis att din skorsten är tät och säker. Men det är inte alls säkert. 

När din skorsten klarar gränsvärdet för att få godkänt enligt klassificeringen N1 på en vanlig villaskorsten bör du veta att klassificeringen fortfarande tillåter ett läckage på 360 liter/minut. Och eftersom provet utförs med luft kan varken du eller besiktningsmannen se eller veta var i huset det läcker. 

Begär alltid provning med spårrök

En läckande skorsten kan äventyra din och din familjs säkerhet och ger inte heller rätt förutsättningar för eldstaden att fungera, varken funktionellt eller miljömässigt. Därför ska du speciellt begära att provningen utförs med sk. spårrök. Då kan besiktningsmannen och även du själv få reda på var i huset ett eventuellt läckage finns och även bedöma omfattningen. Och sedan åtgärda problemet så att du kan elda och vara trygg – på riktigt.

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Det oförstörbara röret!

Vi har verkligen försökt att deformera NSP HARDFLEX. I vårt laboratorium sätter vi alla våra produkter på prov, så även med det här röret. Vi försökte på alla sätt att deformera NSP HARDFLEX så att det sprack, gick itu eller kollapsade. På bilden ser du resultatet. Eller inte. Efter att vi använt maximal vridstyrka så förblev teströret tätt och gick att montera.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En modern eldstad ställer helt andra krav på din skorsten.

Att förbränningstekniken i en modern braskamin är ofantligt mycket bättre ur miljösynpunkt än en eldstad som har 10-15 år på nacken är något som de flesta av oss tar för givet. Däremot är det inte många som tänker på att den nya tekniken också ställer helt nya och större krav på våra skorstenars utformning och prestanda.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Dags att renovera? Tänk på att det är skillnad på produkt och produkt.

När det är dags att renovera den där gamla tegelskorstenen märker du nog ganska snabbt att det finns ett stort urval av fabrikat och produkter. Många väljer helt att lämna över valet till sin hantverkare. Vi rekommenderar att du läser på lite själv också. Det handlar trots allt om en hel del pengar, men framförallt om ditt hem och din familjs säkerhet.

Läs mer »