john-noonan-E-9CFTftQh4-unsplash
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

Att förbereda sig för kris – eller när kaminen byter funktion från mys till måste
Det är inte roligt att tänka på – och de flesta av oss undviker det in i det längsta – men hur förberedd är du om det skulle bli ett långvarigt strömavbrott eller någon annan störning i samhället som gör att du själv måste kunna ordna med vatten, mat och värme?

Det är inte roligt att tänka på – och de flesta av oss undviker det in i det längsta – men hur förberedd är du om det skulle bli ett långvarigt strömavbrott eller någon annan störning i samhället som gör att du själv måste kunna ordna med vatten, mat och värme?

Vi behöver el till väldigt mycket

Det behöver inte handla om en it-attack, ett terrorangrepp eller militära konflikter för att ens vardag ska vändas upp och ner. Bara efter en kort tid utan el så blir vardagen rätt besvärlig för de flesta av oss. Det dröjer till exempel inte särskilt länge innan värmen försvinner där hemma och det blir svårt att förvara och laga mat.

Alternativ värme är ingen dum idé

Har du redan idag en fungerande kakelugn, öppen spis eller kamin så är du bättre förberedd än många. Det som idag mer är en källa för mys förvandlas vid ett strömavbrott till en nödvändighet för att kunna hålla värmen och kanske till och med kunna värma mat och vatten. I vårt sortiment finns både vattenmantlade kaminer och kaminer med ugn, vattentank och kokplatta som tillval. Smarta val – även utan strömavbrott eller höga elpriser. Läs mer om våra kaminer här>>

Tumma aldrig på säkerheten!

Det är alltid du som husägare som är ansvarig för brandsäkerheten och fungerar inte vardagen som vanligt är det lätt att falla ur sina säkerhetsvanor. Blir det ett längre strömavbrott, tänk på att:

  • Öppna fönstren och vädra ibland. Det går åt mycket syre om du eldar.
  • Använda aldrig din kamin eller ha levande ljus tänt när du sover.
  • Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
  • Placera och använd stormkök eller campingkök långt bort från överskåp och köksfläkt.

Se till att skorstenen är säker och fungerar

Murade skorstenar kräver underhåll – precis som övriga huset men tyvärr är skorstenen en alltför bortglömd del av huset, trots sin livsviktiga funktion. En av orsakerna till detta är att många tyvärr har en övertro på att sotaren håller koll på skorstenen. Men så är inte fallet. Ett mycket vanligt problem är att skorstenens kanaler är otäta och för att åtgärda otätheter finns två bra metoder:

 
Torr ved = den bästa veden

Elda bara med torr ved. Det behövs ungefär dubbelt så mycket nyhuggen ved som torr ved, för att få ut lika mycket värme. Utsläpp av tjära blir bara en tiondel med torr ved. Att hugga veden mellan november och mars är bra för då undviker du savstigningen då fukthalten i träet ökar. Om det har varit en riktigt torr vår kan du elda med veden redan nästa vinter. För att veden ska vara ordentligt torr så brukar det bästa ändå vara att låta den torka två vårsäsonger. Fukthalten i rå ved ligger runt 50 procent. Om den ska räknas som ordentligt torr ska fukthalten ner till 20 procent.

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?

Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Att en produkt är CE-märkt säger ingenting om kvaliteten! 

”Dom ser ju lika ut och installatören sa att det var CE-märkt och gav inga alternativ” svarade en bekant till mig på frågan om vad som varit avgörande för valet av böjbart skorstensrör (slang) när det var dags för honom att renovera sin skorsten. Han hoppades såklart också att priset skulle vara rimligt. Svaret jag fick är väldigt vanligt och tyvärr vet de flesta inte vad CE-märkningen betyder, vilket i värsta fall kan resultera i att man köper en produkt som inte alls är lika säker som man tror.

Läs mer »