Svendsen 177
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

Att en produkt är CE-märkt säger ingenting om kvaliteten! 
”Dom ser ju lika ut och installatören sa att det var CE-märkt och gav inga alternativ” svarade en bekant till mig på frågan om vad som varit avgörande för valet av böjbart skorstensrör (slang) när det var dags för honom att renovera sin skorsten. Han hoppades såklart också att priset skulle vara rimligt. Svaret jag fick är väldigt vanligt och tyvärr vet de flesta inte vad CE-märkningen betyder, vilket i värsta fall kan resultera i att man köper en produkt som inte alls är lika säker som man tror.

Att sätta sig in i vad man köper är alltid vårt ansvar som konsumenter, men vem kan förväntas ha kunskap om något så speciellt som skorstenar? Hur ska man veta vad som är viktigt att tänka på? Det ska jag försöka besvara i den här artikeln.

CE-märkning berättar vad produkten har för prestanda

Att en produkt är CE-märkt har alltså ingenting med kvaliteten att göra. Det betyder att både bra och rent livsfarliga produkter kan vara CE-märkta. Märkningen är ett sätt att deklarera prestanda och all information finns att hitta på märket. Därför är det viktigt att veta vad det är man ska titta efter.

Samma temperaturklass som din eldstad

Skorstensröret du väljer ska vara CE-märkt och enligt märkningen ska den ha, som lägst, samma temperaturklass som din CE-märkta eldstad. Detta anges som T XXX grader.

Välj en P1-klassad produkt om du har möjlighet

Det verkliga läckaget hos skorstensrör anges i olika klasser. N1-klassen är den vanligast förekommande, men då är röret tämligen otätt. Vill du ha en bättre och säkrare produkt rekommenderar vi att du väljer en som är P1-klassad. Det betyder att du får ett rör som är minst 300 gånger tätare!

Legering och materialtjocklek är avgörande

Livslängden på ett rör har att göra med rörets legering. Klassningen för legering är bokstaven L på CE-märket med efterföljande siffror. Generellt kan man säga att ju högre tal desto bättre livslängd. Som lägst ska du välja L40, men gärna högre. Materialtjockleken på ditt skorstensrör har att göra med hur mycket användning och mekaniskt slitage röret tål innan det går sönder. När det kommer till böjbara insatsrör (sk slang) är det generellt redan mycket tunna material och därför har är tjockleken så viktig. De tunnaste rören som säljs och är CE-märkta är tillverkade i 0,08 mm material, vilket jag skulle säga är mer folie än plåt. De tjockaste böjbara insatsrören har en materialtjocklek på 0,36 mm. Det vill säga fyra gånger så mycket material. Gissa vilket som håller längst?

Var noga med materialgaranti och tilläggsförsäkring

Materialgaranti och eventuella tilläggsförsäkringar brukar vara en fingervisning på hur lång tid tillverkaren själv tror att deras produkt håller.  På NSP ger vi dig 30 års materialgaranti där många andra bara vågar lämna en garanti på 10 år. Dessutom medföljer en gratis ansvarsförsäkring när du väljer NSP och av oss utbildad installatör.

Ett aktivt val är den bästa huvudkudden

När du läst så här långt förstår du säkert varför vi inte rekommenderar att du låter beslutet ligga helt i installatörens händer. Använd istället den informationen som du just fått när du frågar din installatör vilket rör han rekommenderar och varför. Och när det kommer till skillnad i pris så lovar jag att det skiljer mindre än 100 kr/år över tid för att få den säkraste och bästa produkten. Genom att göra ett aktivt val så har du gjort vad som behövs för att känna dig säker och kunna sova lugnt om natten.

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Det oförstörbara röret!

Vi har verkligen försökt att deformera NSP HARDFLEX. I vårt laboratorium sätter vi alla våra produkter på prov, så även med det här röret. Vi försökte på alla sätt att deformera NSP HARDFLEX så att det sprack, gick itu eller kollapsade. På bilden ser du resultatet. Eller inte. Efter att vi använt maximal vridstyrka så förblev teströret tätt och gick att montera.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En modern eldstad ställer helt andra krav på din skorsten.

Att förbränningstekniken i en modern braskamin är ofantligt mycket bättre ur miljösynpunkt än en eldstad som har 10-15 år på nacken är något som de flesta av oss tar för givet. Däremot är det inte många som tänker på att den nya tekniken också ställer helt nya och större krav på våra skorstenars utformning och prestanda.

Läs mer »