S80-90-miljo-1.jpg
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

En modern eldstad ställer helt andra krav på din skorsten.
Att förbränningstekniken i en modern braskamin är ofantligt mycket bättre ur miljösynpunkt än en eldstad som har 10-15 år på nacken är något som de flesta av oss tar för givet. Däremot är det inte många som tänker på att den nya tekniken också ställer helt nya och större krav på våra skorstenars utformning och prestanda.

Många fastighetsägare som byter braskamin utan att se över sin skorsten blir snabbt besvikna över att deras nya eldstad knappt fungerar, är svår att tända och att det bara vill ryka in. Man kan säga att de har fått lära sig om den nya förbränningstekniken den hårda vägen. Vårt råd till dig som ska investera i en ny eldstad – se också till att din skorsten håller måttet. 

Den nya förbränningstekniken

Modern förbränningsteknik ger ungefär 80-90% renare rökgaser och ett tiotal procent högre verkningsgrad. Det beror på att du idag har en mer komplett förbränning i braskaminen innan röken går ut i skorstenen. Det gör att moderna eldstäder inte har samma behov av genomströmmande luft för att allting ska fungera. Den gamla tekniken i äldre braskaminer skapade ett bra skorstensdrag nästintill oberoende skorstenstyp – bara skorstenen var över fyra meter lång. Men tekniken var som sagt inte tillnärmelsevis lika effektiv eller miljövänlig. 

Lägre temperaturer, högre brandsäkerhet

Med dagens teknik släpper våra eldstäder också ut lägre rökgastemperaturer – kanske så mycket som 100-150° lägre. Ur perspektivet brandsäkerhet är det här bara bra naturligtvis, men vad får det för konsekvenser för en skorsten som behöver vara uppvärmd för att fungera optimalt?  

Skorstenen behöver vara uppvärmd

För att en skorsten ska fungera är det flera faktorer som behöver samverka. Din skorsten måste ha en storlek och längd som är avpassad för eldstadens behov – annars riskerar du just svårt att få fart på elden och problem med att det ryker in. Och för att en skorsten ska fungera optimalt skall en skorstenskonstruktion vara uppvärmd.

Problem med fukt, syror och tjära

Ingen förbränning är 100 procentig. Rökgaserna som bildas innehåller olika ämnen och partikelstorlekar som måste transporteras via skorstenen. Om skorsten då har fel storlek, längd eller inte blir tillräckligt uppvärmd så kommer utfällning av syror, kondens (fukt) och tjära att ske i skorstenen. En tegelskorsten kommer till exempel aldrig upp i en acceptabel temperatur.

Rätt dimensioner för din eldstad

Hur ska du då tänka för att det ska bli rätt? Vid nyinstallation bör du investera i en metallskorsten, som har bra prestanda i rätt storlek och längd för eldstaden, och som tål syror och har en hög temperaturklassning. Vid installation i befintlig tegelskorsten bör du installera ett böjbart insatsrör med bra prestanda,  i rätt storlek för eldstaden, och som kringisoleras med vermikulit. Har du en gammal metallskorsten som har mer än 15 år på nacken och du inte känner till prestandan rekommenderar vi ett utbyte i samband med att den nya eldstaden ska in.

Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Livsnjutning deluxe med Modulex Sauna Booster

Frågar du oss så hör bastu ihop med grillat. Det ena förhöjer helt enkelt upplevelsen av det andra. Vi på NSPAB är bastuälskare sen barnsben och därför är det inte så märkligt att vi uppfunnit en skorstensmodul – Modulex Sauna Booster – som förhöjer bastuupplevelsen till max. Låt oss få berätta om hur vår Sauna Booster fungerar. (Vi bjuder även på ett grilltips).

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Hur får du nytt liv i gammal ventilation?

Enligt oss på NSPAB, med över en miljon meter relinade kanaler i Sverige sedan 80-talet, är relining med böjbara rör den mest beprövade, säkraste och effektiva metoden för att återskapa täthet och funktion i befintliga kanalsystem samt uppgradera äldre ventilationssystem till modern standard.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?

Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott

Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.

Läs mer »

Tally-ho! Just nu får du 2500 kr rabatt på eleganta och effektiva vedspisen Arc-5 från brittiska Charnwood. Med rena linjer och hög prestanda kommer Arc-5 att ge dig både mys och värme under kalla vinterdagar. Finns på lager för omgående leverans! (Erbjudandet gäller fram till och med 30 september 2023.)