All New Island I LS Gunmetal
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott
Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.
Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte. 

Den senaste tiden, med oroligheterna i världen och höga elpriser, har gjort oss alla mer medvetna om hur sårbara vi är faktiskt är. Och digitaliseringen i all ära – hur smidigt vi än har det i vardagen där vi i stort sett kan sköta allt via en app – så är vi bara ett par dygns strömavbrott bort från en krissituation. Vad gör du om elen är borta ett par dagar? Hur värmer du dig? Hur lagar du mat? Dessa frågor tål att tänkas på.

En alternativ värmekälla och mycket mer

När samhället drabbas av en kris har var och en av oss ett ansvar. Du måste kunna hantera dina egna och din familjs grundläggande behov såsom mat, vatten, värme och kommunikation. Har du möjlighet att installera en kamin eller vedspis hemma så fungerar den inte bara som en smart, alternativ värmekälla – beroende på modell så kan du även laga mat och värma vatten.

Brothers from another mother

På NSPAB har vi inlett ett samarbete med engelska familjeföretaget AJ Wells & Sons Ltd och tagit hem fem modeller av varumärket Charnwoods braskaminer och vedspisar. I tre generationer har företaget tillverkat stilrena eldstäder av högsta kvalitet. Charnwood-kaminerna är inte bara vackra att se på – de sätter en helt ny, ultraeffektiv standard för moderna braskaminer. Dessutom kan du skräddarsy en Charnwood genom smarta tillval såsom kokplatta. Så i händelse av strömavbrott, eller om du bara vill spara in på elen, kan du både värma huset och laga mat på din braskamin. Du hittar alla modeller här.

 4 tips för att vara redo när strömmen går

Det finns saker som alla kan göra hemma för att vara på den säkra sidan om elen skulle vara borta ett längre tag. Förutom att investera i en alternativ värmekälla, och alltid se till att ha ved och tändstickor hemma, kommer här ytterligare fyra tips på vad som bör finnas i var mans hem:

  1. Ficklampa och batterier
  2. Powerbank med solceller
  3. Reservmat för några dygn som kan förvaras utan kyla, exempelvis konservburkar med varmkorv, ravioli, linser, majs och bönor
  4. Våtservetter, handsprit, husapotek och toalettpapper
Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Fem inredningstips kring valet av braskamin

När löven skiftar färg och luften blir kyligare är det många av som börjar längta efter att förgylla hemmet med en braskamin. Det är få saker som kan skapa en sådan inbjudande och mysig atmosfär där hemma. Tänk så härligt att komma hem och tända upp elden, höra knastret och känna hur värmen sprider sig. Men vilken av alla dessa vackra braskaminer som finns ska man välja? I den här artikeln ger vi dig några tips på hur du kan tänka för att hitta just den perfekta braskaminen till ditt hem.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Livsnjutning deluxe med Modulex Sauna Booster

Frågar du oss så hör bastu ihop med grillat. Det ena förhöjer helt enkelt upplevelsen av det andra. Vi på NSPAB är bastuälskare sen barnsben och därför är det inte så märkligt att vi uppfunnit en skorstensmodul – Modulex Sauna Booster – som förhöjer bastuupplevelsen till max. Låt oss få berätta om hur vår Sauna Booster fungerar. (Vi bjuder även på ett grilltips).

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Hur får du nytt liv i gammal ventilation?

Enligt oss på NSPAB, med över en miljon meter relinade kanaler i Sverige sedan 80-talet, är relining med böjbara rör den mest beprövade, säkraste och effektiva metoden för att återskapa täthet och funktion i befintliga kanalsystem samt uppgradera äldre ventilationssystem till modern standard.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Säkerhet är ingen smal sak

På NSP älskar vi utmaningar och när våra kunder efterfrågade en smalare skorsten, utan markerade skarvar och låsband, utvecklade vi Modul One – en slimmad skorstensmodul i skorstenssystemet Modulex, som passar alla CE-märkta eldstäder. Förutom en nättare design med en utvändig dimension på bara 25 cm har vi även byggt in extra säkerhet i Modul One, vilket innebär att du kan placera din skorsten så nära som 5 cm från brännbar byggnadsdel.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Effektiv stubintråd eller brandsäker imkanal?

Ofta är det imkanalen som avgör om en restaurangbrand sprider sig. Även om det finns regler för hur ofta restauranger och storkök ska rengöra sina imkanaler vet både vi och du att det bara tar någon vecka innan kanalen är täckt invändigt med brandfarligt fett igen. Börjar det då brinna fungerar en otät kanal med fettimpregnerad utanpåliggande isolering som en stubintråd och branden kan sprider sig blixtsnabbt utanför brandcellen. Och då kan vad som helst hända även utanför den tänkta brandcellen

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »