All New Island I LS Gunmetal
ULF JOHNSON

ULF JOHNSON

En vedeldad räddare i nöden vid elavbrott
Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte.
Skönare värme än den från en kamin eller vedeldad spis finns knappast. Vedvärmen, doften av brinnande klabbar och spraket från brasan sprider en känsla av mys och trygghet. Och det är just det – vid långvarigt strömavbrott, eller vansinneshöga elpriser under vinterhalvåret, blir vedspisen hemmets hjälte. 

Den senaste tiden, med oroligheterna i världen och höga elpriser, har gjort oss alla mer medvetna om hur sårbara vi är faktiskt är. Och digitaliseringen i all ära – hur smidigt vi än har det i vardagen där vi i stort sett kan sköta allt via en app – så är vi bara ett par dygns strömavbrott bort från en krissituation. Vad gör du om elen är borta ett par dagar? Hur värmer du dig? Hur lagar du mat? Dessa frågor tål att tänkas på.

En alternativ värmekälla och mycket mer

När samhället drabbas av en kris har var och en av oss ett ansvar. Du måste kunna hantera dina egna och din familjs grundläggande behov såsom mat, vatten, värme och kommunikation. Har du möjlighet att installera en kamin eller vedspis hemma så fungerar den inte bara som en smart, alternativ värmekälla – beroende på modell så kan du även laga mat och värma vatten.

Brothers from another mother

På NSPAB har vi inlett ett samarbete med engelska familjeföretaget AJ Wells & Sons Ltd och tagit hem fem modeller av varumärket Charnwoods braskaminer och vedspisar. I tre generationer har företaget tillverkat stilrena eldstäder av högsta kvalitet. Charnwood-kaminerna är inte bara vackra att se på – de sätter en helt ny, ultraeffektiv standard för moderna braskaminer. Dessutom kan du skräddarsy en Charnwood genom smarta tillval såsom kokplatta. Så i händelse av strömavbrott, eller om du bara vill spara in på elen, kan du både värma huset och laga mat på din braskamin. Du hittar alla modeller här.

 4 tips för att vara redo när strömmen går

Det finns saker som alla kan göra hemma för att vara på den säkra sidan om elen skulle vara borta ett längre tag. Förutom att investera i en alternativ värmekälla, och alltid se till att ha ved och tändstickor hemma, kommer här ytterligare fyra tips på vad som bör finnas i var mans hem:

  1. Ficklampa och batterier
  2. Powerbank med solceller
  3. Reservmat för några dygn som kan förvaras utan kyla, exempelvis konservburkar med varmkorv, ravioli, linser, majs och bönor
  4. Våtservetter, handsprit, husapotek och toalettpapper
Fler artiklar
NSPAB Artiklar

Snål eldning inte bra för miljön eller grannsämjan

I samband med att både energikostnaderna och kostnaden för ved går upp är risken överhängande att många av oss försöker optimera vår eldning i braskaminen. Inga konstigheter. Men hur får man ut så mycket värme av sin eldstad som möjligt, utan att riskera rökutveckling med giftiga ämnen eller i värsta fall en skorstensbrand?

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Vad innebär det att du som villaägare har det yttersta brandskyddsansvaret?

När det kommer till brandskydd där hemma är det skrämmande hur många villaägare som inte vet om att det är de själva som bär det yttersta ansvaret. Samtidigt är det svårt att veta vilka produkter som faktiskt är brandsäkra på riktigt eftersom dagens regelverk, klassificeringar och anvisningar i stort sett accepterar att ditt hus brinner, bara det inte sprider sig till grannen.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Att en produkt är CE-märkt säger ingenting om kvaliteten! 

”Dom ser ju lika ut och installatören sa att det var CE-märkt och gav inga alternativ” svarade en bekant till mig på frågan om vad som varit avgörande för valet av böjbart skorstensrör (slang) när det var dags för honom att renovera sin skorsten. Han hoppades såklart också att priset skulle vara rimligt. Svaret jag fick är väldigt vanligt och tyvärr vet de flesta inte vad CE-märkningen betyder, vilket i värsta fall kan resultera i att man köper en produkt som inte alls är lika säker som man tror.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

Det oförstörbara röret!

Vi har verkligen försökt att deformera NSP HARDFLEX. I vårt laboratorium sätter vi alla våra produkter på prov, så även med det här röret. Vi försökte på alla sätt att deformera NSP HARDFLEX så att det sprack, gick itu eller kollapsade. På bilden ser du resultatet. Eller inte. Efter att vi använt maximal vridstyrka så förblev teströret tätt och gick att montera.

Läs mer »
NSPAB Artiklar

En modern eldstad ställer helt andra krav på din skorsten.

Att förbränningstekniken i en modern braskamin är ofantligt mycket bättre ur miljösynpunkt än en eldstad som har 10-15 år på nacken är något som de flesta av oss tar för givet. Däremot är det inte många som tänker på att den nya tekniken också ställer helt nya och större krav på våra skorstenars utformning och prestanda.

Läs mer »